21. 11. 2024   |   svátek má Albert
 

Vejmrda (jablečný křen)

Název Množství a jednotka
křen 400 g
jablko 1-2 ks
silný hovězí vývar 5 lžic
ocet 2 lžíce
sůl

Kuchyně: staročeská
Příprava: 20 min.
Vaření:
Mamut :-)



Postup
Křen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo rozmixujeme najemno. Jablka (lepší jsou kyselejší) oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s nastrouhaným křenem, přidáme asi 5 lžic silného vychladlého hovězího vývaru, 2 lžíce octa, promícháme a ochutnáme. Můžeme mírně přisolit, přidat lžičku citronové šťávy, podle chuti. Natlačíme do skleniček, uzavřeme a uložíme v lednici.

Tip:
Množství jablek je individuální, záleží na tom, jak máte rádi křen silný, někomu bude stačit jedno jablko na 400g křenu, někdo si dá víc. Já nastrouhám jedno, ochutnám, když se mi zdá být moc silný, přidám druhé. Někdo přislazuje, ale není to potřeba.
Podáváme ke grilovaným masům, uzeninám, pečeným kolenům apod.


 


RECEPTY

Tvarohové koblihy

Postup: V míse smícháme tvaroh s mlékem, vejci, cukrem, moukou, solí a jedlou sodou.... zobrazit recept

RECEPTY

Ďábelská kuřecí směs s fenyklem

Postup: Očistíme a nakrájíme si nejdříve všechnu zeleninu: cibuli najemno, papriku a... zobrazit recept

RECEPTY

Pišingr (Pischingerův dort)

Postup: Čokoládu nalámeme a rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme cukr, 4 lžíce mléka,... zobrazit recept

RECEPTY

Ptáčci v rozletu

Postup: Hovězí plecko nakrájíme na tenké plátky, na několika místech nařízneme a... zobrazit recept

RECEPTY

Těstovinový salát s Pak Choi a krůtím masem

Postup: Celozrnné těstoviny uvaříme v dostatečně osolené vodě na skus. Mezitím na pánvi... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámek Zábřeh

Restaurant najdete pod původními renesančními klenbami, s otevřeným cihlovým...